De 10.000-experimenten-regel

10000 experimenten regel

Volgens een bekende theorie heb je 10.000 uur doelbewust oefenen nodig om een expert te worden in een bepaald vakgebied. Toen ik dat voor het eerst hoorde, begon ik direct te rekenen: da’s 10 jaar lang élke dag 3 uur bewust oefenen. Behoorlijk wat, vind je niet?

Gelukkig is er een andere manier om je bedrijf te laten groeien: experimenteren, experimenteren en nog eens experimenteren. Oftwel, conversie-optimalisatie. Wil je dat je bedrijf groeit? Vergeet de 10.000-uur-regel, en omarm de 10.000-experimenten-regel!

Dat klinkt nog steeds alsof het veel tijd kost..

Hey, no one said it was gonna be easy! Laten we voor het gemak dat aantal van 10.000 even loslaten. Het punt is namelijk dat doelbewust experimenteren veel belangrijker is dan doelbewust oefenen. Zeker in gebieden die snel veranderen, zoals de zakenwereld en de tech-business.

Jeff Bezos, de grote baas van Amazon, zegt het zo:

“Our success at Amazon is a function of how many experiments we do per year, per month, per week, per day…”

Vrij vertaald zegt hij dat het succes van Amazon direct te relateren is aan het aantal experimenten dat ze uitvoeren. Dus niet aan het aantal mensen dat er werkt, slimme technologie of hun enorme marktaandeel.

Hetzelfde geldt voor Facebook, waar volgens Mark Zuckerberg op een gemiddelde dag wel 10.000 verschillende versies (!) online zijn:

“One of the things I’m most proud of that is really key to our success is this testing framework. At any given point in time, there isn’t just one version of Facebook running. There are probably 10,000.”

Bezos en Zuckerberg gebruiken de experimenten niet als een van hun strategieën om te groeien, maar als DE strategie.

Waarom je moet experimenteren als je wilt groeien

Even terug naar die 10.000-uur-regel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er best wel een kern van waarheid in zit.

Met name op gebieden die niet snel veranderen, zoals bij sporten en in muziek. Ga maar na: de techniek die je nodig hebt om een voetbal tussen de palen te schieten of een gitaar te bespelen, verandert nauwelijks. Daarvoor geldt dan ook dat meer oefenen voor een beter resultaat zorgt.

Experimenteren staat aan de basis van alle wetenschap.

Je ontwikkelt een hypothese, bedenkt een test om te bewijzen dat je hypothese klopt (of niet), analyseert de resultaten en ontwikkelt een nieuwe hypothese op basis van wat je geleerd hebt. Deze wetenschappelijke aanpak vind nu dus ook z’n weg naar de dagelijkse praktijk.

Je hoeft geen expert te zijn om te experimenteren

Ik keek laatst naar een perspresentatie van Elon Musk. Het is net alsof alles wat hij aanraakt in goud verandert. Hoe kan dat? Is hij echt zoveel beter of slimmer dan jij en ik? Nope…

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen als Musk, Zuckerberg en Bezos echt niet superieur zijn.

Ze hebben net zoveel slechte ideeën als ieder ander, het grote verschil is alleen dat ze veel meer ideeën hebben.

Hoe meer ideeën, hoe groter de kans dat er een keer een goed idee tussen zit. Daarom is het zo belangrijk om heel veel verschillende dingen uit te proberen. We kennen bijvoorbeeld Einstein allemaal van de relativiteitstheorie, maar wist je dat hij 248 andere studies gepubliceerd heeft? En dat terwijl een gemiddelde wetenschapper 1 studie per jaar uitbrengt.

Nog een voorbeeld: voor de 12 plekken die de krant The New Yorker reserveert voor grappige illustraties worden gemiddeld 500 varianten aangeleverd. Per week!

Drie redenen om vandaag nog te beginnen met experimenteren

De huidige maatschappij heeft een enorme productiviteits-fetisj. Er moet meer gebeuren, in minder tijd, met beter resultaat. Daarom is het lastig om de tijd te nemen voor het uitvoeren van experimenten, want dat voelt op de korte termijn niet echt productief. Daarnaast maakt niemand graag fouten, terwijl het hele punt juist is dat je genoeg fouten maakt om dat ene geweldige idee te ontdekken.

Toch zijn er 3 sterke argumenten om vandaag nog te beginnen met experimenteren:

#1 – Meer experimenteren vergroot de kans op succes

Omdat je van elk experiment leert, wordt de kans op succes groter naarmate je meer experimenten uitvoert. De kans op succes is bijna gegarandeerd, als je maar volhoudt.

#2 – Dat ene geslaagde experiment maakt alle mislukkingen de moeite waard

Wie veel probeert, slaat ook vaak de plank mis. Maar als je een keer een geslaagd experiment hebt, vergeet je dat direct. In de zakenwereld kan dat ene succes zich zomaar in honderdvoud uitbetalen.

#3 – Tools maken experimenteren toegankelijk

Allerlei betaalbare apps en diensten maken het steeds makkelijker om te experimenteren. Je hoeft dus echt geen 10.000 uur te studeren om een experiment uit te voeren! Binnenkort schrijf ik meer over mijn favoriete tools.

De kern van dit verhaal

Laat dit het jaar zijn dat je meer experimenten gaat uitvoeren. Of nog beter: dat je meer betere experimenten gaat uitvoeren. Je wilt niet schieten met hagel, maar goed nadenken over het doel dat je wilt bereiken. Door steeds bij te sturen en te leren van mislukte experimenten, kom je steeds dichterbij de jackpot.

Het succes van conversie optimalisatie is voor een groot deel afhankelijk van het aantal experimenten dat je uitvoert, maar de balans tussen kwaliteit en kwantiteit is minstens zo belangrijk. Durf fouten te maken en durf te investeren in de lange termijn. Je zult zien dat het zich uitbetaalt!

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Net gepubliceerd op mijn conversie-optimalisatie blog:

Een conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics<

Conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics

Mijn favoriete Site Search rapporten en analyses in Google Analytics. Ontdek hoe jij je zoekfunctie kunt verbeteren.

Lees artikel
Psychologische prijzen

Psychologische prijzen: de ultieme gids met 30 tips en voorbeelden

Krachtige psychologische prijs principes die je kunt toepassen om je prijs(weergave) te verbeteren.

Lees artikel