Converterende headlines schrijven: 11 tips

Headlines schrijven

Je headline (ook bekend als websitetitel of waardepropositie) is een van de meest essentiële onderdelen van je site. De headline van je pagina is het eerste dat je bezoekers zien. Het kan op je pagina staan, je PPC-advertenties, je e-mailonderwerpen of zelfs in een gedrukt tijdschrift.

Binnen een fractie van een seconde beslissen mensen of ze je negeren of aandacht geven, klikken ze door en besteden ze nog een paar seconden om te zien wat je te bieden hebt? Je advertentie, landingspagina, artikel of e-mail kan nog zo sterk zijn, maar als je waardepropositie slecht is zullen mensen weggaan en zullen ze je aanbod niet zien.

Wat is een headline of waardepropositie?

Eerst even heel kort, wat is een waardepropositie? Een headline is de titel die bovenaan een pagina staat. Een goede waardepropositie zorgt voor nieuwsgierigheid en enthousiasme om te klikken of verder te gaan.

Een goede headline kan je bedrijf letterlijk maken of breken. Je hebt maar één kans om te slagen. Als marketeer is het dus van belang om het schrijven van goede headlines onder de knie krijgt. In deze blog neem ik met je door wat een waardepropositie precies inhoudt, en leg ik je met 11 tips uit hoe jij je waardepropositie zo effectief mogelijk kan maken.

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

#1 - Wees altijd heel erg specifiek

Wanneer je een uitspraak doet in je headline, wees dan heel specifiek. Zeg nooit ‘eenvoudig te gebruiken software.’ ‘Eenvoudig’ is veel te vaag. Wat maakt het dan precies zo eenvoudig? Is het makkelijker te gebruiken dan de software van je concurrenten? Hoe precies dan? Stel jezelf altijd de vraag ‘hoe, precies?’ en ‘dus, waarom is dit belangrijk?’ bij het schrijven van waardepropositie. Hier is een voorbeeld van een kop die niet specifiek genoeg is. Wat betekent ‘Lead with clarity’? Het verklaart niet wat Carrot precies biedt.

Voorbeeld 1 - Wees specifiek

Deze headline zal veel beter zijn als het specifieker is over het aanbod.

#2 - Zorg ervoor dat je unieke verkooppunten echt uniek zijn

We zien dit heel vaak. Een bedrijf schrijft zijn unieke verkooppunten of unique selling points (USP's) op, maar vergelijkt deze niet met de concurrentie. Wanneer je gratis verzending aanbiedt, en je concurrenten doen dat ook, dan is je gratis verzending geen USP. Je bezoekers zullen je vergelijken met je concurrenten. Als je dezelfde voordelen biedt, bent je niet uniek. Benadruk de kenmerken die jou uniek maken, die anderen niet noemen en, idealiter, iets waar ze niet mee kunnen concurreren.

Voorbeeld 2 - Unieke verkooppunten

Een voorbeeld van een USP die echt uniek is. Ook is sociaal bewijs hier op een geweldige manier toegepast.

#3 - Voldoe aan de verwachtingen van je bezoekers

De meeste van je bezoekers komen naar je site via een digitaal kanaal. Zorg ervoor dat je de verwachtingen van je bezoekers evenaart door dezelfde bewoordingen op je pagina te gebruiken als in de vorige stap. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een mooie "overgang" zit tussen je advertenties en koppen door dezelfde woorden te gebruiken.

Voorbeeld 3 - Voldoe aan verwachtingen

Een voorbeeld van een heldere, beknopte knop.

#4 - Ondersteun je claims met bewijzen of bewijzen

Je claims zullen veel effectiever zijn als je ze met harde bewijzen kunt onderbouwen. Een claim als "beste restaurant" is te vaag. Ondersteun deze claim met bewijs: "best beoordeelde restaurant op TripAdvisor." Je kunt ook cijfers als bewijs gebruiken, bijvoorbeeld "14.102 verkochte boeken" of "meer dan 1384 klanten vertrouwen ons".

Voorbeeld 4 - Geef bewijs voor je claims

Een rechtszaak tegen je bedrijf gebruiken om het bewijs te leveren van je lage prijzen. Mooi!

#5 - Wees altijd super helder en makkelijk te begrijpen

Vergeet niet dat je bezoekers niet voor je werken en niet vertrouwd zijn met je branchegebonden taalgebruik. Vermijd woorden die volkomen logisch zijn voor je collega's, maar geen belletje doen rinkelen voor je bezoekers. Zorg ervoor dat je taal gebruikt die zij gemakkelijk kunnen begrijpen. Praat met je klanten alsof ze bij je zijn. Het gaat niet om jou of je organisatie, maar om je bezoeker. Streef naar een Grade 6 leesniveau en wees jargonvrij.

Voorbeeld 5 - Wees concreet en helder

Een voorbeeld van een duidelijke landingspagina kop door HappyForms.

#6 - Doe je huiswerk - Onderzoek de wensen van je doelgroep

Het kennen van je doelgroep is een van de sleutels tot succesvol schrijven van waardeproposities. Wanneer je volledig begrijpt wat je doelgroep echt wil op een dieper niveau, weet je welke sneltoetsen de waardepropositie activeren. Voordat je begint met het invullen van de formules, zorg ervoor dat je een goed idee hebt van je klanten.

Identificeer hun pijnpunten, wensen, huidige oplossingen, etc. Verzamel inzichten via bijvoorbeeld (on-site) enquêtes, pop-ups, het analyseren van forums en je callcenter, en creëer vanuit hier een klantenhypothese. Je koppen zullen veel effectiever zijn wanneer je praat zoals je publiek en je precies hun voorkeuren weerspiegelt.

Voorbeeld 6 - Doe onderzoek

Geen twijfel mogelijk over wat je hier kan doen.

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

#7 - Gebruik beproefde landingspagina Headline Formules om koppen te genereren

Als je vastzit en je hebt wat inspiratie nodig, gebruik dan zogenoemde Headline Formulas. Je vult simpelweg de stippellijntjes in en voila! Een krachtige headline! Dit bespaart je veel tijd en de meeste formules zijn al getest.

Mocht je hier meteen een sterke start mee willen maken, dan heb ik een heel boek vol met Headline Formulas voor je.

Voorbeeld 7 - Headline Formulas

Een mooie groeihack is het gebruik van headline formules op je landingspagina.

#8 - Probeer niet te hard om leuk te zijn

Soms, als je lang aan een waardepropositie werkt, kun je proberen uniek, slim of leuk te zijn. Dit leidt vaak tot vage en dubbelzinnige koppen. Het klinkt misschien fantastisch, maar als je probeert leuk te zijn en bijvoorbeeld grappen of vergelijkingen gebruikt die niet duidelijk zijn, zul je je lezers alleen maar in verwarring brengen.

Voorbeeld 8 - Wees niet te leuk

"Done right" zegt niets. Het zou duidelijker zijn als de kop "User Flow Software" of "Create user flow diagrams" was.

#9 - Neem potentiële barrières en bezwaren weg

Welke hindernissen moet je overwinnen? Wat houdt mensen tegen om actie te ondernemen? Is er een grote hindernis of misvatting over je branche, bedrijf, product of dienst om op te helderen? Zo ja, kijk dan of je in je waardepropositie dit kan doen, om je bezoekers gerust te stellen.

Voorbeeld 9 - Neem zorgen weg

Een goed voorbeeld van het wegnemen van bezwaren in een landing page headline. Bij het versturen van een direct mail campagne is het laatste wat je wilt dat het meteen in de prullenbak wordt gegooid.

#10 - Schrijf je koppen als je "in de stemming" bent

Het schrijven van fantastische koppen is makkelijker als je je op je best voelt. Wanneer heb je de helderste geest en de hoogste motivatie? Zelf ben ik het meest creatief om 8:00 uur 's ochtends (ja, echt waar) als ik net koffie heb gedronken en net een kwartier op de fiets heb gezeten naar m’n kantoor.

#11 - Krijg het ultieme bewijs, A/B test je koppen

Voorbeeld 11 - A/B testen

Een landingspagina kop A/B test uitgevoerd door Highrise.

A/B-testen zijn een fantastische manier om goedkoop de kracht van je waardepropositie en je koppen te bewijzen. Het is eenvoudig om een split-test uit te voeren van verschillende koppen op je landingspagina met tools als Optimizely of Visual Website Optimizer. Voeg je nieuwe titels in en laat het draaien totdat je op een significant resultaat zit. Je kunt natuurlijk ook A/B testen op je advertenties en e-mail onderwerpen.


Waardeproposities: een lastige puzzel, maar een die je móet oplossen

Het schrijven van een goede waardepropositie is niet makkelijk. Er zijn erg veel aspecten om rekening mee te houden, en dat staat nog los van de benodigde creativiteit. Maar het is de moeite dubbel en dwars waard. Zonder sterke waardepropositie valt je hele boodschap in duigen.

Laat je niet ontmoedigen als het niet gelijk lukt. Blijf het proberen, houd deze tips erbij, en wees niet bang om nieuwe koppen te testen. Bereik je met deze tips gave resultaten? Laat het me weten! Ik hoor graag wat je hebt geprobeerd :)

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Net gepubliceerd op mijn conversie-optimalisatie blog:

Een conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics<

Conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics

Mijn favoriete Site Search rapporten en analyses in Google Analytics. Ontdek hoe jij je zoekfunctie kunt verbeteren.

Lees artikel
Psychologische prijzen

Psychologische prijzen: de ultieme gids met 30 tips en voorbeelden

Krachtige psychologische prijs principes die je kunt toepassen om je prijs(weergave) te verbeteren.

Lees artikel